newsSlider

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Κυριακή 29 Ιουνίου 2014

Στοιχεία προς το Υπουργείο Δ.Μ, αποστέλλουν οι ΔΕΥΑ.


Σύμφωνα με το ν. 4250/2014, άρθρο 42 παρ. 1 και την εγκύκλιο με αριθμό πρωτοκόλλου ΔΙΠΙΔ/Β2/Δ/259/οικ. 15044 (16.06.2014) καλούνται τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου να αποστείλουν στοιχεία στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για όλες τις μετατροπές συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου του προσωπικού τους σε αορίστου χρόνου.

Σύμφωνα με το παραπάνω άρθρο αλλά και τη σχετική εγκύκλιο προκύπτει, ότι δεν εμπίπτουν οι περιπτώσεις εργαζομένων, οι οποίοι απασχολούνται με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, οι οποίες μετατράπηκαν σε τέτοιες είτε μετά από δικαστική απόφαση είτε με βάση ειδική διάταξη νόμου, που τέθηκε σε ισχύ πριν τη μετατροπή τους.

Κατ' αρχάς επισημαίνουμε ότι για ακόμη μία φορά επιλέγεται από τον νομοθέτη το άρθρο 14 του ν. 2190/1994 ως διάταξη, με την οποία επιδιώκει να οριοθετήσει την έννοια του δημοσίου και ευρύτερου δημόσιου τομέα. Επαναλαμβάνουμε προς κάθε αρμόδιο, ότι η συγκεκριμένη διάταξη (άρθρο 14 ν. 2190/1994) εφαρμόζεται μόνο για τις προσλήψεις προσωπικού μέσω Α.Σ.Ε.Π. και δεν εφαρμόζεται, όπως προκύπτει από το ίδιο το άρθρο, σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση.
Επίσης, διευκρινίζουμε, ότι πάγια θέση της Ομοσπονδίας είναι η ύπαρξη διαφάνειας παντού. Όμως είμαστε αντίθετοι σε κάθε ενέργεια ή πολιτική επιλογή, η οποία έχει ως σκοπό την παράνομη μεταβολή των σχέσεων εργασίας μας, την απόλυση εργαζομένων και την σκοπούμενη ιδιωτικοποίηση των Δ.Ε.Υ.Α.. Οι εργαζόμενοι των Δ.Ε.Υ.Α. δεν ανήκουν στον δημόσιο τομέα, οι Δ.Ε.Υ.Α. λειτουργούν με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και σε κάθε περίπτωση στην αγωνία της Κυβέρνησης να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της Τρόικας με την ανεύρεση 7.000 εργαζομένων, που απομένουν για να συμπληρωθούν οι 15.000 απολύσεις, απαντάμε με συνεχείς αγώνες και επιχειρήματα. 
Καλούμε όλα τα σωματεία να καταθέσουν στις διοικήσεις των επιχειρήσεων το συναπτόμενο με την παρούσα ανακοίνωση έγγραφο, με το οποίο να καλούνται οι επιχειρήσεις να ζητήσουν από το αρμόδιο υπουργείο διευκρίνιση ως προς ποιες περιπτώσεις "μετατροπής" εμπίπτουν στην παραπάνω υποχρέωση αποστολής στοιχείων. Και τούτο διότι η αναφορά του άρθρου 42 παρ. 1 του ν. 4250/2014 για εξαίρεση των περιπτώσεων "μετατροπής" συμβάσεων σε αορίστου χρόνου στην περίπτωση κατά την οποία έγιναν με ειδική νομοθετική διάταξη, που ίσχυσε πριν τη μετατροπή, ερμηνευτικά προκύπτει, ότι καταλαμβάνει όλες τις περιπτώσεις μετατροπής συμβάσεων, που υφίσταται στις Δ.Ε.Υ.Α. (π.δ. 164/2004 κ.ο.κ.).
Πριν υπάρξει επίσημη διευκρίνιση από το αρμόδιο Υπουργείο καλούμε τα σωματεία και τις διοικήσεις των επιχειρήσεων να μην επιτρέψουν την αποστολή των στοιχείων, διότι τούτο κατά τη γνώμη μας αποτελεί παράνομη επεξεργασία προσωπικών δεδομένων και έμμεση νομιμοποίηση του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ως παράγοντα στην εξέλιξη των εργασιακών μας σχέσεων, όπως επιχειρήθηκε ήδη με την επιχειρούμενη ένταξη των Δ.Ε.Υ.Α. στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών και στο Μητρώο Μισθοδοτουμένων Ελληνικού Δημοσίου. Υπενθυμίζουμε, ότι για την ένταξη στην Ε.Α.Π. και στο Μητρώο Μισθοδοτουμένων Ελληνικού Δημοσίου η Π.Ο.Ε. Δ.Ε.Υ.Α. έχει ήδη ασκήσει αίτηση ακύρωσης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας και έχει υποστηρίξει κάθε προσπάθεια δικαστικής ακύρωσης της συγκεκριμένης νομοθετικής ρύθμισης.
Περιπτώσεις παράνομων προσλήψεων και μετατροπής συμβάσεων εργασίας σε αορίστου χρόνου χωρίς τη συνδρομή των νόμιμων προϋποθέσεων δεν υπάρχουν στις Δ.Ε.Υ.Α..
Αντίθετα στις Δ.Ε.Υ.Α. υπάρχουν εργαζόμενοι, που απασχολούνται υπό ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες εργασίας και με μειωμένες απολαβές.
Το θέμα θα τεθεί εκ μέρους της ομοσπονδίας στο Δ.Σ. της Ε.Δ.Ε.Υ.Α., που θα συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα και στη συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών, που θα πραγματοποιηθεί την 07.07.2014.
Δείτε ΕΔΩ το έγγραφο του σωματείου προς την ΔΕΥΑ και ΕΔΩ το υπόδειγμα ερωτήματος της ΔΕΥΑ προς το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου